Denetim Hizmetleri

İç Denetim Yapısının Kurulması

İç Denetim Hizmetleri

 Türk Ticaret Kanunun 375. maddesinin 1/c fıkrasında; “Muhasebe, finans denetimi ve şirketin yönetiminin gerektirdiği ölçüde, finansal plânlama için gerekli düzenin kurulması” yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez yetkileri arasında yer almaktadır.

 Yönetim Kuruluna verilen vazgeçilemez ve devredilemez görev ve yetkilerinden bir diğeri yine Türk Ticaret Kanunun 375. Maddesinde belirlenmiştir. Maddenin e fıkrasına göre “Yönetimle görevli kişilerin özellikle kanunlara, esas sözleşmeye, iç yönergelere ve yönetim kurulunun yazılı talimatlarına uygun hareket edip etmediklerinin üst gözetimi” yönetim kurulunun görev ve yetkisindedir.

 Yönetim kurulu bir kontrol ve denetim organı değildir Üst gözetim ile kastedilen hem kuramsal açıdan hem de işletme iktisadı yönünden gerekli olan işlerin akışının gözetimidir. 

Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü’nün (The Institute of Internal Auditors-IIA) Haziran 1999’da kabul etmiş olduğu tanıma göre; “İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, kurumun risk yönetim, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur.”

 Fark fonksiyonel olarak iç kontrol, risk yönetim ve Kurumsal Yönetim olarak bölümlenebilecek İç Denetim Süreçlerinden İç Kontrol ve Risk Yönetim konularında hizmet vermektedir.  Verilen bu hizmetler Uluslar arası  İç Denetim Standartları ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde şirket içinde İç Denetim Birimi yapılanması hizmeti olduğu gibi,  İç Denetim Hizmetlerinin şirket içinde  yürütülmesi hizmeti de olabilmektedir.

 Sürekli ve Yerinde Denetim Hizmetleri

Muhasebe, finans ve personel birimlerinin gerçekleştirdikleri işler yasal mevzuata ve şirket içi uygulamalara, politikalara, düzenlemelere uygun mu? Bu birimler tarafından yapılan işlemlerde evrak bazlı kontrol yapılıyor mu? Özellikle şantiyelerinizde, şubelerinizde bu birimlerce yürütülen işlemler ne sıklıkla ve yerinde kontrol ediliyor? Veya ediliyor mu? Biz Fark olarak size bu hizmetleri sunuyoruz.

Hile ve Suistimal Denetimi

Uluslararası düzeyde yapılan birçok araştırma ve çalışma işletmelerin varlıklarının azımsanamayacak bölümünün hile ve suistimal yoluyla aşındırıldığını ortaya koyuyor.  Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) ‘nin 2020 yılı “İş Suistimali ve İstismar Üzerine 2020 Küresel Suistimal Çalışması” na göre kurumların her yıl gelirlerinin yüzde 5’ini bu yollarla kaybedildiği tahmin edilmektedir. Hile ve suistimalde tek önemli olan kayıp maddi kayıp değildir. İtibar kaybı gibi maliyeti ölçülemeyecek kayıplarda en az maddi kayıplar kadar önemlidir. Hile ve suistimalin önlenmesinde/minimize edilmesine en büyük görev ve sorumluluğun işletme yönetimlerinde olduğu kadar, firmanın yapısı, büyüklüğü ve hukuki düzenlemelere göre; Yeminli Mali Müşavirlere, Bağımsız Denetçilere (hem SPK hem de KGK mevzuatına göre denetim yapan) ve İç Denetçilere de aittir. Biz Fark olarak bütünleşik bakış açısıyla  Hile ve Suistimal Denetim hizmetleri sunuyoruz.